Cookies
Skip Navigation Links
Forside
Nyheder
Bestyrelsen
Håndbog
Landshold
Turneringer & Mesterskaber
Kontakt

Nyhedsbrev fralandstræneren Januar 2012

Dette månedsnyhedsbrev handler om samarbejde.

På den danskelandsholdstræning arbejder de med begrebet ”Verdens bedste oplæggere”. De ved,at det er nødvendigt at hjælpe hinanden for at nå målet om at være blandt de bedste i verden. Badminton er grundlæggende en sportsgren for individualister,dog er det nødvendigt med nogen til at hjælpe sig på vejen.

Her giver jegeksempler på øvelser, der kan hjælpe til at skabe en bedre trivsel og et miljø,hvor alle kender nødvendigheden af at hjælpe hinanden. Formålet med disse øvelser er at lære hinanden bedre at kende – ikke kun som badmintonspillere,men som hele mennesker, der kan andet end f.eks. at lave et godt smash.Spillerne får mulighed for at vise andre kompetencer end de badmintonmæssige.

Øvelse 1 (fra en trivselsdag i en 6. klasse)

ÆGGEKAST (varighed 20 min.).

REKVISITTER:Lagener (et pr. hold) - hårdkogte æg (3-4 stykker til hver gruppe. Gem et tilden endelige konkurrence) Eleverne delte jeg i to grupper - og hver gruppe fik et lagen og et prøveæg. Øvelsen består i at få ægget højest op at flyve ved at lægge det midt på lagenet - og så ved fælles hjælp trække i lagenets kanter.Det var VILDT SJOVT. Alle børn - selv de mest hårdkogte (ha ha) - morede sig kongeligt.

Den efterfølgendesamtale er enormt vigtig. Jeg sagde f.eks.:

"Hvordan kandet være, at jeres gruppe fik ægget så højt op at flyve?"
"Hvordan blev I enige om, hvad der skulle gøres?"

Børnene svarede:"Jamen, så sagde jeg, at vi kunne gøre sådan, og så gjorde vi det - og så røg ægget megahøjt op.."

Jeg brugte udsagnet til at uddybe en pointe om at tage ledelse i en gruppe. Jeg sagde:"Sebastian valgte at tage ledelse - ved at komme med et forslag. Hvordanmodtog resten af gruppe forslaget?" ... De syntes, det var en god idé og gjorde det bare.. "Når en i gruppen vælger at tage ledelse - og gør det på en god og konstruktiv måde, så lytter resten af gruppen og vælger at afprøvehans forsøg. Gruppen accepterer forslaget. Samarbejdet fungerer godt."

Herefter fik vi en god lang snak om at tage ledelse i en gruppe - positive og negative måder at gøre det på - og vi kom ind omkring, hvordan man som gruppe kan modtage hinandensforslag konstruktivt, så gruppearbejdet bliver fremadrettet og ikke går i stå..

Øvelse 2 (fra en trivselsdag i en 6. klasse)

SAMLEUNDERSKRIFTER.

Alle eleverudstyres med et ark papir med 10 udsagn på - vendt med forsiden nedad. Allevender samtidig - og nu går den vilde jagt på underskrifter. Alle skal få en underskrift ud for hvert udsagn - en, der kan synge nationalsangen - en, der kan lappe en cykel - en, der kan lave risengrød osv. Der SKAL være 10 forskellige underskrifter på arket - ingen må skrive to gange på samme ark. Man må gerne selv skrive under (kan varieres - vi er bare ikke så mange elever).Når den første har fået alle 10 underskrifter, undersøges påstandende..."Rikke. Hvordan lapper man en cykel?" - "Sebastian, syngnationalsangen." osv. Eks. På udsagn: lave et hopsmash – navnet på Danmarks bedste damesinglespiller – set en isbjørn – find selv på udsagn.

Også efter denne øvelse taler jeg med børnene om, hvad man kan bruge sådan en øvelse til. De gennemskuer hurtigt, at det handler om at lære hinanden bedre at kende. Jegspørger dem, om de så har lært noget nyt om deres klassekammerater - og de fortæller, at de da ikke vidste, at Peter kan lappe en cykel - eller at Mie kanlave risengrød.

Øvelse 3 To hold konkurrerer mod hinanden i ”figurlavning”. Hver gruppe skal med brug af egne kroppe, arme og ben lave f.eks. en badmintonketsjer, håndboldmål,cykel, flyvemaskine, juletræ, fri figur, fjerbold, en kniv og en gaffel,luftballon, hundeslæde. Find selv på flere figurer/ting. Grupperne har en bestemt tid til at at danne figuren, og der er et dommerpanel (træneren eller udvalgte spillere) der afgør hvem der har lavet den bedste figur. I denne øvelse kommer alle spillerne i aktivitet, der arbejdes med idéudvikling,ledelse og samarbejde.

Øvelse 4 Lad spillerne selv stå for træningen. Et par gange om året spørger jeg, om der er en 2-3 spillere, der har lyst til at stå for hele træningen en dag. De får en sodavand som belønning. De laver så hele programmet for træningen. Nogengange hjælper jeg med overskrifter: f.eks. Opvarmning, benarbejde træning,slagtræning, kamptræning/spillerunder og fysisk træning, andre gange klarerspillerne det selv. Efter træningen evaluerer alle træningen. Spillerne giverkarakter til ”trænerne” på en skala fra 1-10, hvor 10 er det bedste. En anden måde er at lade hver spiller sige én god ting fra træningen den dag.

Øvelse 5 Inddrag spillerne i opvarmningen. Hver spiller tildeles et nr., når opvarmningen starter. Når træneren siger et nummer, er det spilleren med det nr., der viseren opvarmningsøvelse for de andre, som så også laver den. Formålet med denne øvelse er at inddrage alle og bevidstgøre om hvad en god opvarmning indeholder.

God fornøjelse med udviklingen af et endnu bedre træningsmiljø!